גרונטולוגיה פיננסית - זוג מבוגר יושב ביחד

עד 120 עם חוסן כלכלי: מהי גרונטולוגיה פיננסית?

גרונטולוגיה (חקר הזקנה) פיננסית הוא תחום התמחות חדש ומתפתח שמטרתו לתת מענה מקצועי למצבים מהסוג הזה. גם מי שאינו פעיל בתחום הזקנה וודאי שם לב לעובדות המוצגות בתקשורת היומיומית, ידיעות הנוגעות למצב הכלכלי של הקשישים, כמו: מחסור המונע קניית תרופות, ויתור על טיפול שיניים, עלות חימום הבית בחורף וצמצום בקניות חיוניות.

שלושה הם אבות הנזיקין של הזקנה: החולי, הבדידות, והמחסור.

ומשלושה אלו, המחסור הפיסי והכלכלי הוא זה שניתן להתכונן לקראתו בצורה המתאימה ביותר. 
העלייה בתוחלת החיים האריכה באופן משמעותי את תקופת החיים שאחרי הפרישה. לאדם שהגיע בימינו לגיל 65 יש בממוצע עוד כ-18 עד 20 שנות חיים. זו תקופה, בה שכיחות המחלות והסיכון לירידה תפקודית יוצרים צרכים מיוחדים הדורשים משאבים כספיים ניכרים. 
אם נחלק את משך החיים מבחינה כלכלית, נמצא כי ישנן שתי תקופות עיקריות בחיינו : תקופת הצבירה, שבה אנו צוברים משאבים כלכליים משנות העבודה וההשתכרות עד לפרישה. ולאחריה תקופת ההוצאה, הכוללת את שנות החיים שלאחר הפרישה. והנה מסתבר שתקופת ההוצאה התארכה וההוצאות בה גדלו, בגלל התייקרות השירותים הרפואיים ובגלל צמצום המשאבים הציבוריים לבריאות. דוגמה אחת היא המושג הידוע בשם "סל הבריאות" והשאלה המתמדת האם טיפול זה או אחר או תרופה זו או אחרת כלולים או לא בסל הבריאות. כן כן, המושג סל הבריאות מוליך ישירות אל הסל הפיננסי האישי של כל אחד מאיתנו כאשר הוא הנזקק לשירותי בריאות וסיעוד, שהם הוצאה בפני עצמה.
רוצים דוגמה נוספת? בחודשים האחרונים מדברים על השינוי שקורה בביטוחים הסיעודיים – שינוי מהותי שלא תלוי בנו אבל כן ישפיע עלינו בעתיד. ועוד לא הזכרנו את נושא קרנות הפנסיה המועלה תדיר בתקשורת.
גם הפנסיה הולכת וקטנה והדרך אליה מתארכת. כל העובדות הללו מוכרות לציבור אבל בדרך כלל לא ברורות לציבור ודי מפחידות… מדובר בנושאים שאינם מובנים היטב לרוב האנשים והידע הבסיסי בהן חסר. וכי מי מאיתנו בקיא בעלויות ביטוח הבריאות, בתכנון פיננסי ובשוק ההון, בתוכניות להשקעה לטווח רחוק, בתוכניות פנסיה ועוד? והרי מדובר בהבטחת עתידנו והבטחת הבסיס לכל צרכינו בזקנה.

וכאן חוזרת לתמונה גרונטולוגיה פיננסית: כיצד נכין עצמנו לזקנה מבחינה כלכלית?

במילים אחרות, כיצד נמנע מחסור בזקנה? הנושא הזה עלה כדאגה מרכזית בין העוסקים בגרונטולוגיה (חקר הזקנה) והוליד עיסוק חדש ותורה מתפתחת בשם “גרונטולוגיה פיננסית”. תחום זה נלמד היום באחת האוניברסיטאות בארה"ב ומעורר עניין רב בין ספקי שירותים כמו, שירותי בריאות, חברות ביטוח, קרנות פנסיה וחברות השקעה. הללו נערכים להציע שירותים הוגנים ויעילים. אך מנגד נמצאים אנחנו, הצרכנים הקשישים של היום והקשישים של מחר שחייבים להכיר את הצרכים ואת הכלים הפיננסיים על מנת לכלכל את צעדינו בתבונה. על כן, לא די בכך שנקבל יעוץ, אלא חשוב (זו אחריותנו כלפי עצמנו) להבין את הייעוץ הזה ולבחור בחלופות הטובות והמתאימות ביותר עבורנו.
לצורך זה דרוש ידע חיוני, הן על הצרכים הצפויים והבלתי צפויים בזקנה והן על יסודות בטוח הבריאות, שירותי הבריאות המשלים, הביטוח הפיננסי, אפשרויות ההשקעה ושימור ההון והרכוש שברשותנו ועוד נושאים דומים. הידע הזה מורכב ממספר נושאים חשובים שאנו צריכים להכיר במטרה לתכנן לקראת יציאתנו לפרק הפנסיה. פרק שבו עלויות המחייה היומיומית גדלות, וההכנסה מאידך קטנה או מצטמצמת עקב הפסקת או ירידה בהכנסה מעבודה.

אז מה עושים אם הגעתם לגיל השלישי או אם אתם מתקרבים אליו?

כמו כל דבר בחיים, בודקים ומתכננים. פונים ליועץ שמבין את תחום הגרונטולוגיה הפיננסית (שהוא בעצם מתכנן פיננסי המתמחה בגיל השלישי) וקובעים פגישת ייעוץ. בפגישה כזו אתם צריכים לקבל סקירה על כל המשאבים הפיננסים הקיימים לכם: חסכונות בבנקים השונים, קופות גמל, חסכונות פנסיוניים, פנסיות, תוכניות חסכון, נדל"ן מניב לסוגיו – בקיצור חלק גדול מהמשאבים שאתם כבר מכירים – אבל הפעם המתכנן צריך לאסוף ולרכז עבורכם את כל המשאבים ולבדוק האם הם מספקים את הצרכים שלכם גם עכשיו וגם ב-10 עד 15 השנים הבאות.
הבדיקה צריכה לכלול מענה לצרכים היומיומיים השוטפים, ובנוסף גם מענה לאירועים חשובים שקורים במשפחה כמו ילד שמתחתן או קונה דירה, טיול משפחתי, החלפת רכב פעם ב-8 שנים, מעבר לדיור מוגן ועוד מגוון של אירועים שאנו חווים במהלך חיינו בגיל השלישי, חלקם צפויים ומבורכים. וחלקם יכולים להיות בלתי צפויים ויקרים – כמו לדוגמה מחלה סיעודית או הפיכה לנכה ככה באמצע החיים.

לסיכום אם אתם רוצים באמת להתכונן לקראת העתיד הפיננסי שלכם ולא להיות מופתעים לרעה באמצע תקופת הפנסיה שלכם – רצוי לבדוק ולתכנן את הגיל השלישי – ואז אפשר ליהנות ממנו בשנים היקרות הללו שבהן יש פנאי ליהנות מהחיים, שאם לא כן בשביל מה עבדנו כל חיינו?