נכון, דיור מוגן הוא "המרצדס" של דיור בגיל השלישי: שפע של פעילויות, סביבה בטוחה, תרבות, ספורט ובעיקר חברה. לא טוב היות האדם לבדו. יחד עם זאת, "המרצדס" הזאת מגיעה עם תג מחיר גבוה ביותר ובחירה לא נכונה עלולה לסבך אותכם.
הנה טיפים חשובים של מומחי 'הבית לגיל השלישי', שיעזרו לכם לבחור את המקום המתאים ביותר עבורכם.
1. הגדירו מראש את הצרכים וההעדפות שלכם:
- מיקום: עד כמה חשוב לכם לגור קרוב למשפחה וחברים? האם תזדקקו לגישה מהירה לתחבורה ציבורית כדי לשמור על עצמאות? האם תזדקקו להיות קרובים לשירותים רפואיים, לדוגמה אם אתם במעקב של רופא מומחה? האם אתם אוהבים אווירה עירונית או כפרית?
- סוג המגורים: כשאנו שומעים "דיור מוגן" בדרך כלל עולה לנו תמונה של מגדל מגורים עם דירות קטנות. זה לא בהכרח מתאים לכל אחד. חשוב לדעת שבכמה מבתי הדיור המוגן בישראל יש אפשרות לבית צמוד קרקע או לדירת גן. כדאי להכניס את הנושא לרשימה ככל שזה חשוב לכם.
- שירותים: כל בית דיור מוגן מציע אפשרויות שונות. חלקן דומות וחלקן לא. לדוגמה, לא כל אחד רוצה שיכינו עבורו ארוחות במטבח מוסדי ולא כל אחד רוצה פעילויות ספורט. לכן הגדירו מראש את השירותים החשובים לכם: ארוחות, ניקיון, כביסה, טיפול רפואי, פעילויות פנאי ועוד.
- תקציב: עכשיו, עשו תכנון פיננסי מקצועי והגדירו כמה אתם מסוגלים (או מוכנים) לשלם. לפרטים על תכנון פיננסי בגיל השלישי ומה מטרתו לחצו כאן.
2. עשו מחקר שוק לגבי דיור מוגן וקבלו את כל הנתונים לפני שאתם מתחייבים לסגור עסקה:
- אספו מידע על כמה בתי דיור מוגן באזור שבו תרצו לגור. אל תסתפקו באחד, אפילו אם הוא נשמע מושלם. אנחנו ממליצים לבדוק לפחות 3 אפשרויות רלוונטיות, ואם אפשר אז יותר.
- קראו ביקורות באינטרנט, אל תסתפקו בביקורות בודדות – וערכו סטטיסטיקה: כמה מתוכן חיובי? לדוגמה, ביקורת אחת שלילית לעומת 9 טובות היא זניחה ואף יכולה להיות שקרית. לעומת זאת 5 שליליות מתוך 10 זה בהחלט מקור לדאגה.
- בקרו בבתי הדיור המוגן שעמדו במבחן שני הסעיפים הקודמים, התבוננו במקום באופן אישי (ניקיון, האם הדיירים נראים שמחים ופעילים, האם הדיירים משוחחים עם הצוות בלבבית – כל אלה הם סימנים חיוביים שאי אפשר להסתיר). דברו עם דיירים ועם הצוות, ושאלו שאלות.
- בקשו לקבל יום התנסות במקום אותו הכי אהבתם, זה אפשרי ומקובל.
3. הנה דוגמה לדברים שכדאי לבדוק ולשים לב אליהם:
- האם המקום נקי ומסודר? האם המתקנים השונים במצב טוב? פחי האשפה הציבוריים מרוקנים ונקיים?
- האם האווירה נעימה וחברותית? האם הדיירים נראים מרוצים?
- האם הצוות אדיב ומקצועי? האם יש מספיק צוות כדי לענות על הצרכים שלכם?
- אילו פעילויות פנאי מוצעות? האם אלו פעילויות רלוונטיות עבורכם? להזכירכם, מדובר בביתכם לשארית חייכם והתענוג עולה סכום נאה, לכן חשוב שתקבלו דברים שאתם באמת מעוניינים בהם: חדר כושר, בריכה, ספריה, מופעי ערב, ספרייה, הרצאות. שימו לב לסוג המוסיקה המושמע, האם הוא לטעמכם?
- האם האוכל טעים ומזין? האם יש אפשרות לבחור מבין מגוון מנות? אם אתם זקוקים לדיאטה מיוחדת, האם יוכלו לסייע לכם?
- האם המקום מוגן, עם מערכת אבטחה ושומר בכניסה?
4. עדיין לא סוגרים עסקה, עכשיו הגיע הזמן לשאול שאלות:
- מהם תנאי הקבלה? אל תחששו להיכנס לפרטים, מדובר בהחלטה חשובה!
- מה העלות החודשית השוטפת ומה מחיר הפקדון הראשוני?
- אילו שירותים כלולים בעלות?
- מה קורה אם תזדקקו לטיפול יותר אינטנסיבי מכפי שאתם צריכים כרגע? האם יש מחלקה סיעודית? האם יש לכם צרכים בריאותיים ספציפיים כמו כיסא גלגלים? האם הדיור המוגן יכול ומוכן לספק לכם את הצרכים המיוחדים עבורכם?
- מהם נהלי החירום?
- מהן זכויות הביטול במידה ותרצו לעזוב?
5. תנשמו עמוק, קחו את הזמן ואל תמהרו להחליט:
כשתגיעו לבית הדיור המוגן אתם תהיו בקשר עם אנשי מכירות. התפקיד שלהם הוא לגרום לכם להגיד "כן", וזאת עבודתם. יחד עם זאת, מדובר בהחלטה חשובה (ויקרה) עבורכם. אל תרגישו לחוצים לקבל החלטה מהירה. קחו את הזמן לבחון את הצד החיובי והשלישי של כל בית דיור מוגן שהתעניינתם בו ולבחור את המקום המתאים ביותר עבורכם. אם עדיין לא הכנתם תוכנית פיננסית, עשו אותה כעת. התוכנית הפיננסית תראה לכם מה אפשרויות המימון האמיתיות שלכם ויכולה לחשוף את מה שכל היועצים האחרים לא ראו.
6. עוד כמה שאלות שכדאי לשאול לפני שאתם משנים את חייכם ועוברים לדיור מוגן:
אם אתם עוברים לבית דיור מוגן, חובה שזה יהיה מקום שאתם מרגישים בו בנוח ושאתם מאמינים שיענה על הצרכים שלכם, עכשיו ולעתיד. תשאלו את עצמכם, עכשיו אחרי שראיתם מקומות שאהבתם, האם זה מקום שתרצו לקרוא לו בית. האם יהיה לכם נעים להיות בו. לא צפוף מידי, לא רועש מידי, בול מה שאתם אוהבים? נכון, זה לא יהיה אף פעם פרטי ואינטימי כמו בבית משלכם, אבל יש יתרונות רבים שמפצים על כך – האם היתרונות האלה הם לטעמכם? בחירת דיור מוגן היא החלטה חשובה, היא צריכה להיות גם החלטה מתגמלת. רוצים לקבל עזרה וסיוע נוסף, לדוגמה בהכנת תוכנית פיננסית לחיים בגיל השלישי?
מוזמנים להשאיר פרטים וצוות "הבית לגיל השלישי" ישמח לעזור לכם.
אל תהססו לפנות אלינו – שיחה ראשונה ללא עלות.