יפוי כח מתמשך הוא מסמך משפטי המאפשר לאדם לקבוע מי ואיך יטפל בעניינו אם חלילה יגיע למצב שבו לא יהיה כשיר לקבל החלטות עבור עצמו.
במסגרת יפוי הכח המתמשך, האדם הממנה לוקח לידיו את השליטה בעתידו וכך מקל על בני המשפחה שידאגו לו אם וכאשר לא יהיה כשיר. המסמך הזה מספק הנחיות ברורות לאנשים שהאדם בחר שיהיו מיופי הכח שלו בנושאים החשובים לו, וחוסך להם את ההתלבטות והמחלוקות באשר לאופן הטיפול בו. מידע נוסף על יפוי כח מתמשך
מה המטרה של יפוי כח מתמשך?
בעבר, כשאדם איבד את כשירותו מונה לו אפוטרופוס – בין אם זמני ובין אם קבוע, בין אם לנושאים רפואיים בלבד או גם לנושאים כספיים.
החסרונות במינוי אפוטרופוס היו רבים.
אפוטרופוס מונה ע"י בית משפט לאחר הליך בירוקרטי מייגע, במסגרתו נדרשו הפונים לקבלת צו מינוי אפוטרופוס להמציא מסמכים רבים – המלצת רופא, תסקיר עובדת סוציאלית, המלצת אחות ועוד.
האפוטרופוס שמונה היה כפוף לפיקוח האפוטרופוס הכללי, נדרש להמציא דוחות שנתיים, לפנות לבית המשפט לקבלת אישורו לכל פעולה חריגה ולקחת חלק בבירוקרטיה מתישה.
החיסרון הגדול במינוי אפוטרופוס היה שהמתמנה לאפוטרופוס כלל לא ידע מה רצונותיו של האדם שמונה לו אפוטרופוס, וכיצד היה רוצה שינהגו בו.
עם שינוי המגמה ששמה את המטופל במרכז, ועל מנת לדאוג לרווחתו, נוצר כלי חדש שנקרא יפוי כח מתמשך, ובניגוד לאפוטרופוס שנדרש לפעול בהתאם לטובתו של האדם, מיופה הכח נדרש לפעול בהתאם לרצונו של האדם.
מהם העניינים בהם יפעל מיופה הכח?
עניינים רפואיים – בחירת בי"ח, סוגי טיפולים שהממנה מבקש להימנע מהם, פירוט הפרוצדורות הרפואיות, תרופות, העדפת טיפולים אלטרנטיביים וכדומה.
עניינים רכושיים – ניהול נכסי הממנה, ניהול קרנות וקופות גמל, ביטוחים, תביעות, כספים וכדומה.
עניינים אישיים – זהות הגורם הסיעודי שיטפל בממנה (גבר/אשה), שגרת טיפוח, עניינים שחשובים לממנה וכדומה.
למי מתאים יפוי כוח מתמשך?
בניגוד למה שאנשים חושבים, אובדן כשירות לקבל החלטות עצמאיות הוא לא רק בעת זקנה ועלול להתרחש בכל שלב בחייו של אדם. לכן המסך חשוב לכל אדם, מעל גיל 18, צלול בדעתו אשר מבין את משמעות המסמך, ומעוניין לקחת לידיו את השליטה בעתידו.
מה ההבדל בין צוואה ליפוי כח מתמשך?
צוואה נכנסת לתוקף לאחר שהאדם נפטר ומבטיחה את מילוי רצונו לאחר מותו, ואילו יפוי כח מתמשך נכנס לתוקף כשאדם הופך להיות לא כשיר ומבטיח את מילוי רצונו של האדם בחייו.
איך מתבצע התהליך?
עורך-הדין שמוסמך לנושא של יפוי כח מתמשך נפגש עם האדם הממנה לבד, לומד את שגרת יומו ואת מארג היחסים בתוך המשפחה, וממליץ על אופן עריכת יפוי הכח המתמשך. לאחר סיום הפגישה יטמיע עוה"ד את כלל הנתונים והוראות הממנה במערכת ייעודית באתר משרד המשפטים.
בשלב הבא יחליפו עוה"ד והממנה טיוטות של המסמך עד לקבלת נוסח סופי, ולאחר מכן תתקיים פגישה נוספת עם הממנה ועם מיופי הכח לחתימת המסמך.
את המסמך החתום יטמיע עוה"ד במערכת משרד המשפטים עד לאישורו המלא.
דגשים חשובים:
המחוקק קבע מנגנונים להגנה על הממנה, בין היתר אישור עסקאות מקרקעין בביהמ"ש, חלופות דיווח לאפוטרופוס הכללי, מגבלה על העברת כספים ועוד.
יפוי הכח המתמשך מאפשר גם למיופי הכח לפעול בחשבון הממנה במשך 3 חודשים לאחר מותו ומונע מהם את הצורך להמתין לקבלת צו ירושה על מנת להוציא כספים ששימשו לסידורי הלוויה והאבלות.
חשוב לערוך את יפוי הכח המתמשך באמצעות עו"ד מנוסה שמוסמך לכך, שיפרוס בפני הממנה את כלל האפשרויות והחלופות ויכוון אותו בסוגיות שהוא מתלבט לגביהן.
אולי גם זה יעניין אותך: