תכנון פרישה - זוג קשישים חותמים על מסמך

תכנון פרישה: 6 דברים שחייבים לדעת

תכנון פרישה הוא אחת הפעולות החשובות ביותר שיכול לבצע אדם במהלך החיים. המעבר מעבודה, בין אם כשכירים ובין כעצמאים, לפנסיה מוביל לשינוי משמעותי מאוד של החיים ובפרט בהיבט הפיננסי. בהתאם לכך נדרשת היערכות יסודית – וזוהי למעשה המהות של תכנון הפרישה.

במאמר זה נדבר על ההיבט הכלכלי והביטוחי של הפרישה. חשוב לציין שבתכנון הפרישה יש גם אספקט פסיכולוגי וחברתי חשוב, אבל זה כבר נושא לפעם אחרת.

האם תכנון פרישה באמת משפיע על רמת החיים?

כן, ובגדול. לנוכח המורכבות של היציאה לפנסיה והצורך להתייחס להיבטים רבים מאוד – למשל מיסוי, קצבת אזרח ותיק, מענקי פרישה ועוד – ההבדל בין רמת חיים שמובטחת על בסיס תוכנית פרישה מקצועית, לבין רמת החיים ללא תכנון עשוי להיות דרמטי.

כל טעות או ויתור על הטבה אפשרית בגלל חוסר מודעות לקיומה, עלולים לפגוע ברווחה הכלכלית שלכם, ולכן יש חשיבות קריטית להכין את הקרקע לקראת הפרישה – והבסיס לכך הוא מידע עדכני ורלוונטי.

במאמר זה תמצאו את המדריך המקיף ביותר ברשת לפורש ולפורשת, ובעזרתו תוכלו לקבל את ההחלטות הנכונות ביותר עבורכם.


האם יש יותר מגיל פרישה אחד?

כן. החוק בישראל מגדיר 3 גילאי פרישה:

גיל פרישה רשות – הגיל שבו עובד רשאי לצאת לפנסיה. עבור גברים גיל זה הוא 67 ואצל הנשים הוא מועלה בהדרגה מ-62 ל-65 בתהליך שיסתיים ב-2032.

גיל פרישה חובה – הגיל שבו מעסיקים רשאים לחייב את העובד לצאת לפנסיה. גיל זה הוא 67 (פרט להורים שכולים שעבורם הגיל הוא 71, או 72 עבור אב שילדו נפטר במהלך השירות הצבאי). חשוב לדעת כי לכל עובד שרוצה להמשיך לעבוד גם אחרי גיל פרישה-חובה יש את הזכות לשימוע אצל המעסיק.

גיל פרישה מוקדמת – גיל שבו כבר ניתנת לעובד הזכות לפרוש מעבודה ולהתחיל לממש את החיסכון הפנסיוני. גיל זה הוא 60, גם לגברים וגם לנשים. חשוב להדגיש כי לא תמיד כדאי לממש את הזכות מפני שהקצבה הפנסיונית עלולה להיות נמוכה. תכנון פרישה מקיף מאפשר לחשב את העלות של הפרישה המוקדמת, וכך לדעת אם היא אכן כדאית.

 

האם יש הטבות מס שמשיגים בתכנון פרישה?

בהחלט כן, אם תכנון הפרישה מבוצע ברמה מקצועית.

קיבוע זכויות 

בהגעה לגיל פרישה מקבלים אזרחי ישראל אופציה לפטור מתשלום מס הכנסה על הכנסות שונות בסכום של עד כ-882,648 ₪ (נכון ל-2024). ב-2025 הסכום צפוי לעלות ולעמוד על יותר ממיליון ₪. כל משיכה של כספי פיצויים או חלקם במהלך עזיבת מקום העבודה ב-32 השנים שקודמות לפרישה מעבודה מורידה את תקרת הפטור ביחס של 1.35:1 – כלומר אם למשל נמשכו 100,000 ₪ אז תקרת הפטור תפחת ב-135,000 ₪. . את הפטור ניתן לממש עבור קצבאות מזכות, קצבאות מהוונות, מענקי פרישה ועוד. תכנון פרישה מקצועי יבטיח מיצוי מרבי של הטבה זו, ועוד חשוב להדגיש כי ההטבה ניתנת רק למי שמבקש אותה מרשות המיסים, באמצעות הליך שנקרא 'קיבוע זכויות' וטופס בשם 161ד' ורק מי שהגיע לגיל הפרישה החוקי כפי שרשום לעיל. מי שלא מבקש, לא יקבל…

הטבות נוספות

תכנון פרישה שנעשה כהלכה יכול להשיג לכם הטבות שלא תקבלו בדרך אחרת. לדוגמה, פטור ממס על שכר דירה במקרה שבו עוברים לדיור מוגן (גובה הפטור הוא עד 50% מעלות בית האבות), זיכוי ממס בגין מימון שהות בן/בת זוג או הורה במוסד סיעודי, וכן הטבות ייעודיות למי שנולדו עד 1948 (למשל פטור מתשלום מס על הכנסות מריבית עד לתקרה של 13,800 ₪ ליחיד ו-16,920 ₪ לזוג).

פדיון ימי מחלה

בחלק ממקומות העבודה, עובדים שצברו ימי מחלה רשאים לפדות אותם תמורת כסף. בפרט זכאים לכך עובדי מדינה, עובדי חברות ממשלתיות ועובדים בגופים גדולים כמו חברת החשמל, התעשייה האווירית, קופות החולים ועוד, וזאת על סמך הסכמים קיבוציים. היקף הפדיון משתנה בהתאם לשיעור הניצול של ימי המחלה: מי שניצלו עד 35% מימי המחלה שלהם יקבלו תשלום על 8 מכל 30 ימים לא מנוצלים. מי שניצלו בין 36% ל-65% מימי המחלה, זכאים לתשלום עבור 6 מכל 30 ימים שלא נוצלו. שיעור ניצול של 66% ומעלה לא מאפשר את פדיון ימי המחלה הנותרים. מימוש זכות זו אפשרי כבר מגיל 55.

קצבת אזרח ותיק = קצבת ביטוח לאומי

קצבת אזרח ותיק משולמת החל מגיל הפרישה לכל גבר או אישה שעומדים במבחן ההכנסה. הרף שרק מעליו משולמת הקצבה משתנה בהתאם לאופי ההכנסות (מעבודה, כשמדובר במי שבחר להמשיך לעבוד גם אחרי גיל פרישת רשות, או ממקורות אחרים) וגם לפי המצב המשפחתי.

קצבת אזרח ותיק מלאה עומדת נכון ל-2024 על כ-1,736 ₪ בתוספת 2% על כל שנה שבה האדם שילם דמי ביטוח לאומי (עד למקסימום של 50%, כלומר הקצבה המרבית היא כ-2,604 ₪).

כשאדם מגיע לגיל 70 הוא זכאי לקצבת אזרח ותיק מלאה, בלי קשר להכנסות שלו. תכנון פרישה כולל התייחסות גם לאופציית קבלת הקצבה, ובפרט במקרים שבהם ישנה התלבטות אם לפרוש או להמשיך לעבוד.

 מענק לנשים בנות 62

בעקבות העלאת גיל הפרישה לנשים מ-62 ל-65, משלם המוסד לביטוח לאומי מענק לכל מי שמגיעה לגיל 62, לא עובדת ועומדת במספר קריטריונים (אי קבלת קצבת נכות כללית, דמי מזונות, קצבת הבטחת הכנסה או דמי אבטלה, צבירת תקופת ביטוח מספקת ועוד).

גובה המענק הוא ההפרש בין 8,724 ₪ לבין הכנסות האישה מפנסיה וקצבאות (אם הפנסיה גבוהה מהסכום הנ"ל, לא ישולם מענק). כמו כן ישנה תקרה בהתאם לשנת הלידה של האישה, כך שהסכום המקסימלי שניתן לקבל כמענק הוא 3,000-4,000 ₪ לחודש. המענק משולם במשך 4 חודשים. מימוש ההטבה מחייב פנייה למוסד לביטוח לאומי.

 

מתי צריך להתחיל תכנון פרישה?

ההמלצה החשובה ביותר בהקשר של תכנון פרישה היא להקדים אותו ככל האפשר. אמנם יש פעולות שאותן ניתן וכדאי לבצע רק לקראת מועד הפרישה עצמו, למשל קיבוע זכויות, אבל מצד שני יש החלטות שככל שיתקבלו בגיל צעיר יותר כך התועלת שלהן תהיה גבוהה יותר – והמצב הכלכלי בגיל מבוגר יהיה טוב יותר. בנוסף שינויים שונים לאורך החיים מצדיקים גם הם את עדכון תוכנית הפרישה, ולכן חבל לחכות לרגע האחרון. היתרונות של תכנון פרישה מגיל צעיר רבים:

בחירה מדויקת של מסלול החיסכון הפנסיוני

ככלל, בגיל צעיר יותר ניתן לבחור במסלולים עם רמת סיכון גבוהה יחסית, מפני שיש מספיק זמן להתאושש אחרי תקופה פחות טובה בשוק ההון. כך שהתשואה המצטברת לאורך השנים תהיה מקסימלית, ותוך התייחסות לרמת הסיכון בכל מסלול ולגיל של החוסך או החוסכת.

בניית תיק השקעות אופטימלי

בנוסף לחיסכון הפנסיוני המהווה חובה על-פי חוק, כדאי לחזק את מרכיב החיסכון וההשקעה בעתיד (וכמובן שככל שמתחילים בגיל צעיר יותר, כך הצטברות התשואה מניבה רווחים גבוהים במיוחד לאורך השנים ואפשרות ליהנות מהחיים אחרי הפרישה מעבודה).

מיצוי הטבות מס אפשריות

למשל, כבר החל מגיל 50 ניתן לקבל ניכוי ממס עבור הפקדות לחיסכון הפנסיוני מעבר למה שהחוק מחייב. ניצול הטבה זו מאפשר להגדיל את החיסכון יקר הערך, להגיע לגיל הפרישה מעבודה עם משאבים רבים יותר ובמקביל לשלם פחות מס בהווה.

מודעות מרבית

תכנון פרישה בגיל צעיר, ובפרט כשמגיעים לצומת משמעותי בחיים, מאפשר לאדם להיות כל הזמן עם היד על הדופק. המודעות הן למצב הכלכלי בהווה והן למצב הכלכלי הצפוי בעתיד אחרי הפרישה מעבודה, מונע טעויות שנובעות מהיעדר תשומת לב.

 

מה המטרות של תכנון פרישה?

תכנון פרישה נועד להשיג מטרה מרכזית אחת, חשובה במיוחד: מקסימום משאבים כלכליים אחרי היציאה לפנסיה ולאורך השנים הרבות שצפויות בשלב זה של החיים. כשלוקחים בחשבון את העלייה המתמשכת בתוחלת החיים, ואת הרצון למצות את החיים גם בגיל מבוגר, ברור לגמרי שרק חיסכון פנסיוני משמעותי מאפשר לממש את כל הרצונות. בנוסף, האחריות למשפחה מחייבת גם היא תכנון מושכל של הפרישה, כאמור כבר מגיל צעיר – וזוהי למעשה עוד מטרה: שקט נפשי אמיתי בידיעה שעתידה הכלכלי של המשפחה מובטח.

הדרך למימוש המטרות המרכזיות הנ"ל כוללת עוד מטרות שמהן נגזר גם תכנון הפרישה: מיצוי המשאבים המופנים לחסכונות והשקעות (באמצעות בחירת מסלולים מתגמלים ועם מינימום דמי ניהול), איזון אופטימלי בין הווה לעתיד בכל נקודת זמן (כדי שאפשר יהיה לנתב מקסימום משאבים לטובת הפרישה, גם אם היא עדיין רחוקה), ניצול כל הטבות המס הרבות האפשריות וגם התנהלות פיננסית נבונה ומודעת באופן כללי היא מטרה רלוונטית.

כמו כן ייתכנו מטרות נקודתיות יותר: למשל, בחינת כדאיות מימוש הצעה לפרישה מוקדמת – בדיקה מקיפה של כל ההיבטים הרלוונטיים, כולל מיסוי וחישוב קצבת הפנסיה שתשולם לאדם אם יבחר לקבל את ההצעה. במשפחות מסוימות אחת המטרות של תכנון פרישה תהיה העברה בין-דורית מסודרת ויעילה של הון מבלי לשלם מס גבוה מדי שלא לצורך.

 

תכנון פרישה נכון – איך מבצעים את התהליך?

תהליך תכנון פרישה מקצועי מתנהל מול מומחה בתחום (ולפעמים גם בעזרת מומחים נוספים, למשל כשנדרשת התייחסות לזכויות של פלח אוכלוסייה ספציפי כמו עובדי הוראה).

דגש נוסף הוא התאמה מלאה למאפייני האדם – גיל, גובה ההכנסות, היקף הנכסים, סך ההתחייבויות (משכנתא, הלוואות ארוכות טווח וכו'), מצב משפחתי ופרמטרים רבים נוספים.

על-מנת להבטיח את מימוש כל המטרות הרלוונטיות, חובה להקפיד על תהליך עבודה מסודר (שיפורט מיד). בדרך כלל נדרשים 3 או 4 מפגשים על-מנת להשלים את התהליך, כשהמפגש הראשון מהם הוא שיחת היכרות לא מחייבת וללא עלות – על-מנת שתוכלו לדעת האם התהליך אכן מתאים לכם ויספק את התועלת הרצויה.

התהליך מודולרי ומותאם ספציפית לכל אדם, אבל באופן עקרוני אלה הם השלבים שלו:

  1. מפגש היכרות וייעוץ כללי. מטרת שלב זה היא להבין טוב יותר את יתרונות תכנון הפרישה, לוודא שיש בו תועלת מבחינתכם וכך לצאת לדרך בלב שלם.
  2. איסוף כל המידע הרלוונטי ע"י יועץ הפרישה – מהמסלקה הפנסיונית, "הר הביטוח", תלושי שכר וטופסי 106, מהמוסד לביטוח לאומי ועוד. בפרט תתבצע הצלבה בין ההפקדות הפנסיוניות כפי שהן מופיעות בתלושי המשכורת לבין החיסכון הפנסיוני עצמו. במידת הצורך ימולא גם דוח הכנסות והוצאות על-מנת לאפשר העברת סכומי כסף גבוהים יותר לטובת החיסכון הפנסיוני והשקעות ארוכות טווח נוספות, מבלי לפגוע ברמת החיים בהווה. איסוף כל המידע מאפשר בשלב הבא להשביח את החיסכון הפנסיוני ואת תיק ההשקעות.
  3. זה השלב של השבחת החיסכון הפנסיוני ותיק הביטוחים. בשלב זה תקבלו הסברים מפורטים על המצב העדכני של החיסכון הפנסיוני והמלצות לשינויים שישפרו את המצב – מעבר למסלול השקעה אחר (בהתאם למאפיינים של כל מסלול, לגיל של החוסך או החוסכת, רמת הסיכון, התשואות ועוד), העברת החיסכון לגוף אחר (שמציע ביצועים טובים יותר ו/או דמי ניהול אטרקטיביים יותר) ועוד. עוד מרכיב הוא סקירה מפורטת של תיק הביטוחים, ובפרט איתור פוליסות כפולות ו/או מיותרות – כך שאפשר יהיה לצמצם את סך הפרמיות החודשי מבלי לוותר על כיסויים חיוניים (כשאת ההפרש ניתן לנצל לטובת הגדלת תיק ההשקעות ו/או החיסכון הפנסיוני). בשלב זה יינתנו גם הסברים לגבי העברה בין דורית, אם יש בכך צורך.
  4. השלב הרביעי כולל התנהלות בפועל מול רשות המיסים. באופן טבעי שלב זה רלוונטי במקרים שבהם מתבצע תכנון פרישה לקראת מועד היציאה לפנסיה. השירות כולל השוואה מעמיקה ומקיפה בין מסלולי פרישה שונים תוך התייחסות להיבטי מס, הסברים מפורטים לגבי אפשרויות ניצול החיסכון הפנסיוני (היוון קצבאות מול משיכה כקצבה), עזרה במילוי טפסים במקום העבודה, מסמכים המוגשים לרשות המיסים (טופס 161א, טופס 161ד, טופס 116ג וכו'), מסמכי הביטוח הלאומי ועוד.

בכל מקרה לאחר השלמת התהליך תקבלו סיכום מסודר של כל ההמלצות וכל הפעולות שבוצעו.

 

תכנון פרישה עם הבית לגיל השלישי

תכנון פרישה אופטימלי מחייב כאמור התאמה מדויקת למאפיינים הספציפיים של כל אחד ואחת. התהליך מחייב גם בקיאות מעמיקה בכל הסוגיות הרבות אשר רלוונטיות למעבר מעבודה לפנסיה, קשב מלא לאדם כדי להבין מהם הצרכים שלו ומה באמת חשוב לו, וכן מקסימום תשומת לב לכל פרט ופרט, לכל שאלה ולתיאום שיחת היכרות, מוזמנים ליצור איתנו קשר ונשמח לעזור גם לכם לפרוש מעבודה בתנאים הטובים ביותר האפשריים.

 

רוצים לקבל הצעה ושיחה ללא עלות? מוזמנים להשאיר פרטים ואנו נחזור אליכם בהקדם האפשרי.

למידע נוסף: