צוואה - בני משפחה בצילום משפחתי

צוואות וירושות: דברים שחשוב לדעת על צוואה

צוואה היא אחד המסמכים המשפטיים החשובים ביותר שאדם עורך במהלך חייו. בצוואה הוא קובע למי יעבור עזבונו באחרית ימיו ושנותיו. מאמר זה עונה על השאלות הנפוצות לגבי צוואות וירושות – ואולי גם על שאלות שאפילו לא ידעתם לשאול, כדי שתוכלו לפעול בדרך הנכונה עבורכם.

מה קורה אם אדם לא מכין צוואה?

הכנת צוואה היא רשות. קיימות שתי אפשרויות להורשת הרכוש:

  1. האחת היא ברירת המחדל של הדין, הקובעת שהרכוש יחולק לפי כללי חוק הירושה, המפורט בהמשך,
  2. והשנייה היא הורשה של הרכוש בהתאם לבחירה הפרטית של הנפטר – שיכולה להתבצע אך ורק באמצעות צוואה שהוא מותיר אחרי.

חוק הירושה קובע כי "במות אדם עובר עיזבונו ליורשיו". יורשיו הופכים לבעלים החוקיים של הנכסים, הזכויות והחובות שהותיר מאחוריו. חלוקת הרכוש תתבצע על פי צוואתו של המנוח (אם השאיר מאחוריו אחת שכזו), שמביעה את רצונו טרם מותו באשר לזכויותיו הרכושיות ולמה יעשה בהן לאחר לכתו, כמובן בניכוי החובות. אם המנוח לא השאיר צוואה טרם לכתו, תחול ירושה על פי דין. ירושה על פי דין תחול גם לגבי נכסים שהמנוח לא ציווה עליהם במפורש בצוואתו, או שההוראות שהשאיר לגביהם – נפסלו.

מיהם היורשים של המנוח על פי דין?

סדר היורשים על פי דין (לפי סדר זכאותם) הוא: מי שהיה/היתה בן/בת זוגו של המוריש במותו, ילדי המוריש וצאצאיהם, הוריו וצאצאיהם, הורי הוריו וצאצאיהם, המדינה.

מהי צוואה תקינה?

בצוואה תקינה חייבות להופיע:

  • הוראות באשר לחלוקת ולהנחלת העיזבון.
  • כוונת המצווה כי יראו בהוראות כסופיות ומחייבות.

למרות זאת, גם מסמך אחר, אשר הוראותיו תואמות את כללי הירושה ייחשב לכשיר, אם מתקיימות הדרישות הצורניות הקבועות בחוק הירושה.

סוגי צוואות והדרכים לכתיבתן

  • צוואה חייבת להיכתב כולה על ידי המצווה.
  • היא חייבת לשאת תאריך הכתוב בכתב ידו של המצווה.
  • כמו כן היא חייבת לשאת את חתימתו של המצווה.

צוואה בעדים

  • צריכה להיות כתובה, אך אין חובה שהיא תיכתב בכתב ידו של המצווה עצמו, והיא גם יכולה להיות מודפסת.
  • המצווה חייב לחתום על הצוואה בפני שני עדים, ולהצהיר מולם כי זוהי צוואתו.
  • העדים צריכים לחתום על גבי הצוואה באותו המעמד, שהמצווה הצהיר בפניהם שזו צוואתו וכי חתם כאמור.

צוואה בעל-פה

צוואה זו אפשרית רק כאשר מדובר בחולה אנוש אשר נוטה למות, או לחילופין אדם המאמין כי פניו מועדות למוות, בנסיבות המצדיקות זאת. כדי שאדם ייחשב כמי שרואה עצמו כעומד למות, חייבים להתקיים שני תנאים:

  • תנאי אובייקטיבי – ישנה סכנת מוות ממשית העומדת לפני האדם.
  • תנאי סובייקטיבי – ישנה תחושה של המצווה כי המוות אורב לו מעבר לפינה.

במקרים אלה יש להקפיד על הדברים הבאים:

  • צוואה בעל פה תעשה בפני שני עדים כשירים ובגירים, אשר שומעים ומבינים את לשון המצווה.
  • על העדים לערוך בהקדם האפשרי "זיכרון דברים" של דברי המצווה, שבו יציינו את התאריך ואת נסיבות עשיית הצוואה.
  • את זיכרון הדברים יש להפקיד בידי הרשם לענייני ירושה.

בעניין זה, חשוב להבחין בין הבעת רצון לעשיית צוואה, שאין בה תוקף של צוואה שבעל פה, לבין מצב שבו המצווה החליט החלטה גמורה לצוות כפי שציווה.

תוקפה של צוואה בעל פה פג לאחר חודש ימים במקרה שהמצווה נותר בחיים וחלפו הנסיבות שהצדיקו את קיומה של הצוואה.

למה חשוב להתייעץ עם עורך דין כשעורכים צוואה?

תחתית הטופס

לאחר עמל של שנים רבות, אדם רוצה להחליט כיצד להעביר את הרכוש שצבר, בין אם הוא יעשה זאת בעודו בחיים כדי לעזור לבני ולבנות משפחתו, ובין אם בהורשה לאחר 120. את ההורשה כדאי לעשות בצורה חכמה, ומשתלם לעשות אותה בצורה חכמה, בייחוד כאשר בישראל, נכון לעת כתיבת שורות אלה, אין מיסוי על הורשה ועיזבון (מס עיזבון חל על כל מה שהאדם עוזב בסוף חייו, ומס ירושה חל על היורש, לרוב מסכומים מסוימים. שני סוגי המס אינם חלים בישראל).

לאחר פטירתו של המוריש וכדי לממש את זכויותיהם, נדרשים היורשים לפנות לרשם לענייני ירושה בהליך של קבלת צו ירושה (ככל שהמוריש לא הותיר אחריו צוואה), או הליך של צו קיום צוואה (ככל שהמוריש הותיר אחריו צוואה) ורק לאחר קבלת הצו המתאים, ניתן לממש את זכויות הירושה.

חוק הירושה, התשכ"ה – 1965 הינו החוק שקובע את כללי הירושה במדינת ישראל. חוק זה קובע, בין היתר, כי לאחר מות המוריש, יורשיו הופכים לבעלים החוקיים של נכסיו וזכויותיו, כאשר הוא מאפשר העברת הנכסים הן במצב שבו המוריש לא הותיר אחריו צוואה והן כאשר המוריש הותיר אחריו צוואה. כאשר מוריש לא מותיר אחריו צוואה, האופן והכללים לחלוקת הנכסים הינם אלו הקבועים בחוק האמור. יחד עם זאת, ישנם מקרים רבים מאוד שבהם הכללים הקבועים בחוק הירושה אינם מתאימים לאדם זה או אחר ובמצבים כאלה, ראוי שאותו אדם ידאג להותיר אחריו צוואה.

כאשר אדם מותיר אחריו צוואה, עליו לעשות זאת באחת מהדרכים הקבועות בחוק ובאופן שיהיה מוגן מפני תקיפות וטענות עתידיות של יורשים. ישנה חשיבות רבה מאוד לאופן ולצורה שבהם נערכה הצוואה וככל שקיים פגם כלשהו, הרי שהדבר יכול להוות כר פורה לתקיפה של הצוואה מצד גורמים שאינם מעוניינים בה. מקצועיותו של עורך הדין בתחום זה נמדדת ביכולתו לייצר הגנה נרחבת, ככל שניתן, על הצוואה ובכך לאפשר קיום רצונו של המצווה.

כלי משפטי נוסף שכדאי להכיר הוא ייפוי הכוח המתמשך. למעשה, יש שיקראו לייפוי כוח מתמשך "צוואה בחיים" כיוון שעריכת ייפוי כוח שכזה מאפשרת לאדם להותיר הוראות והנחיות למקרה שבו הוא עדיין יהיה בין החיים, אך כבר לא יהיה כשיר לקבל החלטות (במקרים כגון תאונה קשה, דמנציה, מוות מוחי וכיוצא בזה). 

רוצים לדאוג לעצמכם ולהכין צוואה מקצועית?

מוזמנים להשאיר פרטים ותקבלו עו"ד שמתמחה בהכנת צוואות אישיות למשפחה.

הבית לגיל השלישי

למידע נוסף: